Iunie 2025 – Prevenția violenței

Prevenția violenței temă coordonată de Oana Nica Zilele trecute, o femeie însărcinată a fost ucisă în plină stradă, în fața copilului ei. Crima a fost comisă de fostul ei partener, care apoi s-a sinucis. Din nou. Încă o viață pierdută. Încă un copil traumatizat. Încă o societate care vorbește o zi, două, trei… apoi uită….

Mai 2025 – RĂBDAREA

Cu răbdarea treci și marea? temă coordonată de Dana Mărghidan Am ales pentru luna mai tema răbdării și pornim, ca de fiecare dată când explorăm un subiect, cu multe întrebări, curiozitate și mai ales  cu invitația către voi de a ne însoți în această explorare. Atunci când auziți cuvântul “răbdare” care sunt primele lucruri la…

Confesiunile singurătății

Confesiunile singurătății

Dragă jurnalule, astăzi am avut o întâlnire cu un vechi client de-al meu care, total ,,neașteptat’’, nu a fost prea bucuros să mă revadă. Pentru cei care citesc paginile astea pentru prima dată, dați-mi voie să mă prezint: eu sunt Singurătatea. Da, exact, cea de care te ferești ca de gripa sezonieră. Mulți mă consideră…

Cum învățăm să citim – Partea I

Cum învățăm să citim – Partea I

De ce depinde cititul și cum ne împrietenim cu lectura Cum au fost primele noastre experiențe cu lectura? Când am început să scriu m-am gândit, firește, la momentele mele de început în ale cititului, la poveștile citite în familie, la vinilurile cu povești pe care le ascultam când eram mică și cum sorbeam vocile celor…

Aprilie 2025 – Cu drag, despre maternitate

Începutul temă coordonată de Oana Nica Maternitatea nu este un instinct simplu, ci un proces complex în care atât copilul, prin nevoile sale, cât și femeia, cu istoria sa personală, joacă un rol esențial. Copilul nou-născut, deși dependent, vine pe lume cu nevoi fundamentale care solicită un răspuns matern. Plânsul, privirea, căutarea contactului sunt semnale…

Martie 2025 – INTIMITATEA

Intimitatea în epoca inteligenței artificiale temă coordonată de Dana Mărghidan Chat GPT îmi spune despre intimitate că „o recunoști când o simți, dar nu mereu știi s-o păstrezi”. Zice bine, nu-i așa? Poate că ar fi preferabil să-l folosesc mai des, mai degrabă decât să caut uneori îndelung în mine ceva de spus pentru noua…

Despărțirea: o etapă dificilă

Despărțirea: o etapă dificilă

Cum se poate traversa? Divorțul este o furtună care lovește în plin viața de familie, lăsând în urmă un amalgam de emoții și schimbări. Atât părinții, cât și copiii, trec printr-o perioadă de adaptare și reconfigurare a realității lor. Înțelegerea acestui proces și a impactului său asupra fiecărui membru al familiei este esențială pentru a…

Februarie 2025 – COPILUL INTERIOR

Copilul interior temă coordonată de Alina Ionescu Felul în care am fost întâmpinați atunci când am venit pe lume, primele lucruri pe care le-am simțit și felul în care le-am înțeles sau „tradus” își lasă amprenta și le purtăm cu noi, de-a lungul vieții. Copilul care am fost rămâne cu noi în multe forme, diferit…

Decembrie 2024 – RECUNOȘTINȚA

Recunoștința noastră cea de toate zilele temă coordonată de Dana Mărghidan și Oana Nica În iureșul treburilor zilnice, al proiectelor care durează luni sau ani, în mijlocul complexității vieții din epoca noastră, pare un demers ne-necesar și ne-profitabil să ne uităm la emoțiile, deciziile, relațiile, felurile noastre de a reacționa. Noi, aici, la psihoterapeut.ro vă…