Întâlnirea cu celălalt sau despre empatie
temă coordonată de Oana Nica
A ieși din propriile limitări, dintr-un egoism în care doar propriile păreri contează, presupune renunțarea la confortul personal și întălnirea cu ceilalți diferiți, care nu ne pot oglindi sau care ne oglindesc altfel decât am vrea, pe care nu îi putem convinge cu propriile adevăruri sau propriile conflicte. Altfel, riscăm să ne păstram o părere superficială despre sine, în general bună, însă netestată în grupuri, în relații, în realitate, mai ales cu persoane noi.
Există un fel de loialitate asociată unei bule formată din oameni care ne aprobă, ne validează și ne confirmă, cu care interacționăm confortabil și oarecum previzibil.
Atunci când acest scenariu se schimbă (cu oameni noi sau chiar cu unii oameni din ”bulă”) poate fi dureros, însă abia atunci putem să ne exersăm empatia și să realizăm un contact mai bun cu realitatea (a altuia și a noastră). Când vedem că ne iese pe gură : « NU! Nu e adevărat, e greșit! » sau când resimțim brusc impulsul de a judeca gândirea și opiniile altuia, felul lui de a fi ori simțim iritare, chiar furie din cauza opiniilor lui diferite sau a lucrurilor pe care interacțiunea le scoate la suprafață – poate fi o oportunitate pe care poate nu suntem obișnuiți să o valorificăm.
Pentru tine, care sunt primele 3 cuvinte asociate cu ”empatie”?
Vă mulțumim că ne sunteți alături!
Echipa psihoterapeut.ro