Cum învățăm să citim – Partea I

Cum învățăm să citim – Partea I

De ce depinde cititul și cum ne împrietenim cu lectura Cum au fost primele noastre experiențe cu lectura? Când am început să scriu m-am gândit, firește, la momentele mele de început în ale cititului, la poveștile citite în familie, la vinilurile cu povești pe care le ascultam când eram mică și cum sorbeam vocile celor…

Aprilie 2025 – Cu drag, despre maternitate

Începutul temă coordonată de Oana Nica Maternitatea nu este un instinct simplu, ci un proces complex în care atât copilul, prin nevoile sale, cât și femeia, cu istoria sa personală, joacă un rol esențial. Copilul nou-născut, deși dependent, vine pe lume cu nevoi fundamentale care solicită un răspuns matern. Plânsul, privirea, căutarea contactului sunt semnale…

Martie 2025 – INTIMITATEA

Intimitatea în epoca inteligenței artificiale temă coordonată de Dana Mărghidan Chat GPT îmi spune despre intimitate că „o recunoști când o simți, dar nu mereu știi s-o păstrezi”. Zice bine, nu-i așa? Poate că ar fi preferabil să-l folosesc mai des, mai degrabă decât să caut uneori îndelung în mine ceva de spus pentru noua…

Despărțirea: o etapă dificilă

Despărțirea: o etapă dificilă

Cum se poate traversa? Divorțul este o furtună care lovește în plin viața de familie, lăsând în urmă un amalgam de emoții și schimbări. Atât părinții, cât și copiii, trec printr-o perioadă de adaptare și reconfigurare a realității lor. Înțelegerea acestui proces și a impactului său asupra fiecărui membru al familiei este esențială pentru a…

Februarie 2025 – COPILUL INTERIOR

Copilul interior temă coordonată de Alina Ionescu Felul în care am fost întâmpinați atunci când am venit pe lume, primele lucruri pe care le-am simțit și felul în care le-am înțeles sau „tradus” își lasă amprenta și le purtăm cu noi, de-a lungul vieții. Copilul care am fost rămâne cu noi în multe forme, diferit…

Decembrie 2024 – RECUNOȘTINȚA

Recunoștința noastră cea de toate zilele temă coordonată de Dana Mărghidan și Oana Nica În iureșul treburilor zilnice, al proiectelor care durează luni sau ani, în mijlocul complexității vieții din epoca noastră, pare un demers ne-necesar și ne-profitabil să ne uităm la emoțiile, deciziile, relațiile, felurile noastre de a reacționa. Noi, aici, la psihoterapeut.ro vă…

Relația cu trecutul și prezentul tău – criză sau devenire?

Relația cu trecutul și prezentul tău – criză sau devenire?

O situație dureroasă poate fi simțită ca un eșec sau o pierdere sau poate fi utilizată drept un prilej de schimbare. În cele ce urmează vom descoperi împreună ce face diferența și cum se poate transforma un eșec într-o treaptă de creștere personală/dezvoltare a unei persoane. Poate ați întâlnit și voi persoane care au la…

Relații în familie

Relații în familie

Pentru cei mai mulți dintre noi, familia și prietenii apropiați sunt sursa celor mai profunde legături și a celor mai semnificative interacțiuni. De aceea, trăirile – plăcute sau neplăcute – pe care le generează aceste relații, tind să fie dintre cele mai intense. Și cum evitarea conflictelor și a emoțiilor intense fac parte din cultura…

Noiembrie 2024 – PERSEVERENȚA ÎN ACȚIUNE

Perseverența în acțiune temă coordonată de Alina Ionescu Luna aceasta ne-am propus să ne uităm la o calitate sau o atitudine care dă consistență identității noastre, generează încredere și ne ajută să devenim ceea ce ne dorim: perseverența în acțiune. Ca orice calitate – așa cum spunea mai demult un coleg – poate fi în…