Noiembrie 2024 – PERSEVERENȚA ÎN ACȚIUNE
Perseverența în acțiune
temă coordonată de Alina Ionescu
Luna aceasta ne-am propus să ne uităm la o calitate sau o atitudine care dă consistență identității noastre, generează încredere și ne ajută să devenim ceea ce ne dorim: perseverența în acțiune. Ca orice calitate – așa cum spunea mai demult un coleg – poate fi în exces, caz în care devine un defect. Dar luna aceasta ne vom uita la avantajele perseverenței. Perseverența de a acționa către scop este o trăsătură adesea întâlnită la cei care ajung să aibă succes, de cele mai multe ori în ciuda obstacolelor.
Deschidem tema cu câteva întrebări, pe care vă invităm să ni le punem împreună:
- Ce ne împiedică și ce ne motivează să acționăm?
- Cum putem face pentru a reuși, atunci când devine greu?
- Cum să rămânem motivați, când obiectivele noastre sunt pe termen lung?
- De ce renunțăm uneori, chiar dacă știm că am putea reuși?
Pentru a începe să găsim câteva răspunsuri, vă propun să vă amintiți despre o activitate în care v-ați angajat, un proiect pe care l-ați dus la bun sfârșit. Care sunt trei lucruri care considerați că au contribuit la acest succes?
1.
2.
3.
Stilul de acțiune
Felurite calități, emoții, credințe și strategii ne ajută să perseverăm în acțiunile noastre – așa ne spun contribuțiile voastre la tema acestei luni. Totuși, mai mult decât pe calitățile personale, succesul pare să se bazeze pe organizarea activității, pe implicarea celor din jur și pe sentimentele de împlinire aduse de finalizarea unui proiect, fie că acestea sunt generate de curiozitate, de nevoia de a evolua, de plăcerea de a fi activi sau chiar de stima de sine a persoanei care reușește. Vă mulțumim că ne-ați împărtășit câteva din lucrurile care v-au susținut în eforturile voastre!
Împletiri complexe de evenimente și contexte de viață ale înaintașilor noștri, precum și experiențele trăite de noi înșine au modelat felul în care acționăm atunci când avem în fața noastră o provocare sau când ne propunem un obiectiv. Unora dintre noi ne vine ușor să acționăm dacă putem fi eroi sau salvatori, alții au nevoie de un obiectiv măreț sau dimpotrivă, devenim activi și eficienți doar când contextul ne este potrivnic sau când pierdem susținerea altora. Dincolo de perseverența sau determinarea noastră de a acționa stau etichetele și credințele limitative pe baza cărora funcționăm sau curajul de a renunța la ele.
Când vă gândiți la strategia voastră preferată de a vă atinge scopurile, care dintre metaforele următoare vi se potrivește mai bine:
Bagheta fermecată
Broasca țestoasă, care înaintează pas cu pas și, în cele din urmă, ajunge la destinație, este pe departe cea mai aleasă variantă dintre stilurile de acțiune propuse acum câteva zile! În ciuda ritmului lent, lucrurile care trebuie rezolvate sunt luate pe rând în considerare; ne luăm timpul necesar să înaintăm către scop, ceea ce ne poartă, consistent, către succesul dorit! Pe locurile următoare sunt taurul care înaintează furios, văzând înainte doar fluturarea roșie a scopului său și mușuroiul de furnici, organizat, în care fiecare parte are rolul său, iar întregul funcționează eficient. Toate cele trei metafore indică o dedicare, o centrare pe scopul propus, fie că aceasta este individuală sau în cadrul unei comunități. Comunitatea poate fi exterioară, reală, precum un grup de lucru, sau interioară, ca o organizare internă a propriilor roluri.
Chiar dacă nu sunt preferații noștri, cu toții avem printre diferitele noastre moduri de acțiune, câte un iepure entuziast, care este distras pe parcurs și uită de scopul lui și câte un greiere care se distrează și depinde de alții. Iepurii și greierii noștri au rolul lor, fac loc diversității și creativității în drumul nostru; ne complică adesea parcursul către atingerea obiectivelor pe care le avem, ne provoacă să facem lucrurile mai repede sau diferit sau ne ajută să eșuăm câteodată, ceea ce lasă loc reflecției și schimbării.
Și tuturor, câteodată, ne vine greu să mergem mai departe, să ne concentrăm la fel de mult, și să investim efort pe drumul ales. Să fim creativi în a ne înțelege și în a ne găsi motivația devine, în astfel de momente, cheia spre succes.
Într-una dintre călătoriile mele, am întâlnit o persoană specială, care aduna, într-o cutie, dorințele oamenilor. Ea observase că oamenii renunță prea des la dorințele lor și asta pentru că ei nu cred că sunt destul de importante pentru ceilalți. Dorințele oamenilor sunt atât de importante, și-a spus Antoanetta, și a făcut o cutie din lemn, în care oamenii pe care îi întâlnea puneau dorințele lor, scrise clar pe bilețele. Cutia era plină-ochi de bilețele cu dorințe, scrise în toate limbile. În schimbul bilețelelor, ei primeau asigurarea Antoanettei că dorințele lor sunt importante și că vor fi păstrate cu grijă. În plus, primeau de la ea câte o baghetă magică: de câte ori urmau să privească bagheta, aveau să-și amintească cât de important este ceea ce își doresc și aveau să facă ceva pentru a reuși. Iată bagheta magică pe care eu am primit-o:
Cum ar arăta bagheta magică de care ai nevoie pentru a-ți aminti de ceea ce vrei să realizezi? Trimite-ne un cuvânt sau un element grafic, pentru a compune împreună bagheta potrivită.
–> Încarcă imaginea aici <–
P.S. Antoanetta Marinov este o artistă pe care am întâlnit-o în Berlin. Pe mine m-a inspirat, dacă vreți să aflați mai multe despre ea, o găsiți aici: https://antoanettamarinov.com/
Dorințele tale sunt importante
Încheiem luna noiembrie cu încrederea că ne vom fi alături în drumurile noastre, că dorințele pe care le avem sunt importante și merită efortul și dedicarea noastră. Vă invităm să urmăriți un scurt colaj produs din contribuțiile aduse pe tema PERSEVERENȚEI. În plus, ne pregătim să prețuim și să celebrăm încercările, reușitele și faptul că ne sunteți alături!
Vă mulțumim că ne sunteți alături!
Echipa psihoterapeut.ro