Octombrie 2024 – UMORUL

Umorul – sarea în bucate

temă coordonată de Dana Mărghidan

Vi s-a întâmplat vreodată să glumiți cu voi înșivă, să aveți replici sau comentarii interioare care să vă facă să zâmbiți? Atunci când iubiți pe cineva, puteți sta o zi întreagă împreună fără să glumiți? Ați cunoscut oameni care parcă nu glumesc sau nu gustă glumele și oameni care glumesc întruna? Sunt momente în care vă e ușor să glumiți și momente în care nu vă vine deloc să faceți asta? Se întâmplă și să faceți haz de necaz?

Ca de obicei, atunci când începem o temă, ne place să stimulăm curiozitatea celor care ne citesc, propria noastră curiozitate, să punem și să ne punem întrebări pe care să nu le “închidem” repede, să le lăsăm să aibă ecou. Acest lucru funcționează ca o încălzire, ca o împrietenire graduală cu subiectul.

De fiecare dată vă rugăm să ne trimiteți asocieri sau contribuții care au cumva legătură cu tema și le adunăm pentru a ne inspira cu toții din ele, voi și noi, pe măsură ce explorăm subiectul. Acesta e un moment de acțiune, avem nevoie să facem, să contribuim, să ne auzim și să ne vedem unii pe alții și ceea ce auzim și vedem, să deschidă noi posibilități.

La finalul lunii, vă propunem o viziune artistică, expresivă, umoristică sau jucăușă despre subiect. Preferăm acest mod de încheiere, deoarece concluziile pot fi adesea discutabile, parțiale, cumva “deștepte”, dar nu suficient de primitoare încât să fie relevante pentru toți. Arta (fie ea muzică, poezie, film, animație, pictură, colaj, teatru, dans ș.a.) sau umorul pot fi citite de fiecare în cheie proprie, răspund în manieră flexibilă la întrebările noastre sau le fac să devină pur și simplu un punct din călătoria de descoperire. Și sunt atâtea de descoperit…

Pentru voi, ce cuvinte apar primele când vă gândiți la umor?

1.

2.

3.

Ziceri despre umor

Sunt mai multe nuanțe în cuvintele pe care ni le-ați trimis și pe care le-am reunit în norul de cuvinte de mai jos. Dintre aceste nuanțe, m-aș opri la două: aceea de flexibilitate, ușurare, degajare și aceea de căldură, familiaritate, prietenie. Aș spune că e nevoie de un grăunte din ambele pentru a se naște umorul și că – odată apărut – umorul din cameră, din relații, din grupuri degajează atmosfera și o încălzește, apropie oamenii și-i invită să mai lase puțin jos poverile de pe umeri, să descrețească ridurile de pe frunte, să ajungă într-un spațiu comun, mai aproape de ceilalți.

Fie că îl căutăm, vizionând filme sau seriale de comedie, mergând la spectacole de improvizație, citind cărți cu personaje amuzante, scotocind prin social media, fie că îl cultivăm în relațiile noastre, fie că dă el peste noi, când ne trezim în mijlocul vreunei situații de tot hazul, umorul e o parte semnificativă din viețile noastre, esențială chiar, aș zice.

Acest lucru e știut de când lumea, a fost parte din înțelepciunea populară, din mituri, legende, povești, fabule în care partea de umor vindecător sau caricatural, mustrător cu privire la diverse atitudini sau feluri de fi e savuroasă. Indiferent de regiunea geografică, orânduire socială, cultură, educație, umorul se naște oriunde și ajunge peste tot, la oricine. Zâmbetul și hohotul de râs sunt replici universale, spontane, eliberatoare.

Am căutat câteva ziceri și proverbe despre umor, în contextul acestei teme (vă spuneam că și noi lucrăm odată cu voi, cei care ne citiți și participați) și mi-au plăcut mult acestea:

  • ”Cine de glumă nu știe, nu e om de omenie.” – proverb românesc
  • ”Râsul e ca soarele: alungă iarna de pe chipul oamenilor.” – Victor Hugo
  • ”Umorul este uleiul din lampa vieții noastre.” – proverb olandez

În continuare, vă chemăm la un fel de șezătoare – ce proverb, zicătoare, fabulă, vorbă de duh, citat despre umor vă place în mod deosebit și credeți că ar putea să ne inspire pe noi toți?

„A lua viața în glumă este o decizie foarte serioasă.” – Hasier Agirre

Am completat împreună cu voi colecția toamnă-iarnă de ziceri despre umor. O aveți în continuare, pentru inspirație și bună dispoziție atunci când situația o cere:

  • Umorul nu este o stare de spirit, ci un fel de a privi lumea. Ludwig Wittgenstein
  • Râsul ajunge uneori până la convulsii; se spune că unii au murit de râs; mi-e greu s-o cred, și desigur, mult mai mulți au murit de supărare. Voltaire
  • Simțul umorului este unul din cele mai bune articole de îmbrăcăminte pe care cineva le poate purta în societate. William M. Thackeray
  • Felul meu de a glumi este să spun adevarul. Aceasta este cea mai nostimă glumă din lume. George Bernard Shaw
  • Umorul e un cocktail de revoltă şi disperare. Grigore Moisil
  • Criza de azi este gluma de mâine. H. G. Wells
  • He who laughs, lasts. Mary Pettibone Poole (Cel ce râde și se veselește, mulți ani fericiți trăiește – traducere aproximativă)
  • A lua viața în glumă este o decizie foarte serioasă. Hasier Agirre

Ne pregătim să încheiem tema acestei luni – cum altfel decât într-o manieră care să vă facă să zâmbiți? E o surpriză pentru care vă rugăm să contribuiți, ca de obicei. Mai întâi, alegeți un protagonist dintre variantele pe care le-am schițat mai jos:



De restul ne ocupăm noi și pariem că o să vă placă.

Umor muzical sau cum ieșim dintr-o încurcătură folosindu-ne chiar de ea

Umorul nu poate rezolva totul, știm asta, dar poate colora o situație în nuanțe mai calde și ne încurajează să ne apropiem de contextul respectiv și să îl abordăm, chiar dacă ni se pare sau este dificil, ”spinos”.

Asta a reieșit și din situațiile propuse de voi, pe care le redăm în continuare:

😊 ochii în telefon tocmai atunci când e o oportunitate de romantism, apropiere;
😊 tantrumul unui copil care e integrat cu amuzament în programul serii (în paralel cu liniștirea copilului, clarificarea emoțiilor și nevoilor lui într-o manieră lejeră și reducerea presiunii mamei);
😊 două prietene povestesc despre faptul că una dintre ele este la începutul unei relații și nu e hotărâtă dacă vrea sau nu acel partener;
😊 o ea se întâlnește cu fostul iubit, față in față, fiind de mână cu soțul;
😊 un/o coleg/ă de serviciu mai nou în echipă este promovat/ă, în detrimentul personajului;
😊 discuție în contradictoriu în cuplu despre un lucru făcut de copilul lor și despre abordarea potrivită;
😊 un cuplu – la o petrecere, un alt bărbat este atras de ea și caută să îi arate acest lucru.

Spuneam că pregătim o surpriză și ne-am ținut de cuvânt. Am integrat preferința exprimată de voi – votul a fost în favoarea unei situații de cuplu care și-ar putea găsi o rezolvare cu puțin umor. Ne-am bucura să aflăm dacă improvizația muzicală pe această temă vă face să zâmbiți. Dacă da, trimiteți-i un gând bun și lui Vlad Pasencu (Facebook și Instagram), el a improvizat, a cântat și a înregistrat surpriza la care ați contribuit și voi.

 

Dacă doriți să fredonați această melodie într-o situație similară sau la o seară cu prietenii, vă lăsăm aici și versurile. Poate contribuim la lansarea unui hit 😊

E o nouă seară-n doi,
O avem doar pentru noi –
Putem să ne descoperim.

Masculin și feminin,
Am pus un pahar de vin,
O ocazie să ne iubim.

Amândoi pe canapea,
Mă așez mai lângă ea,
Însă ea nu intră în joc.

Îi spun cât e de frumoasă,
Dar atenția-i e distrasă
De reelurile de pe Tik-Tok.

Ref:
Cu ochii în telefon x4

Încerc să îi spun ceva,
Dă din cap “mhm, da, da”
Și scrollează simultan.

Mă-ntreabă iubita mea:
“Scuze, ai mai spus ceva?”
Și se-ntoarce la ecran

Și pentru că observ că situația nu este prea roză,
Mă duc în dormitor, mă-ntind în pat și îi trimit o poză
Și-am avut un succes fenomenal cu a mea fotografie
Fiindc-a convins-o pe iubita mea să nu mai fie

Ref:
Cu ochii în telefon x4

Vă dorim o toamnă cât mai colorată, în care să zâmbiți mult!

Echipa psihoterapeut.ro