Martie 2024 – SIGURANȚA EMOȚIONALĂ

Siguranța emoțională

temă coordonată de Alina Ionescu

În luna martie vă invităm să plantăm împreună semințele unei stări de bine în comunitatea noastră. Vă propunem să explorăm ce înseamnă și cum putem avea siguranță emoțională. Ce ne face să ne simțim în siguranță și ce impact are ceea ce facem asupra siguranței emoționale a celor din jur?

Pentru fiecare dintre noi, obținerea sentimentului de siguranță înseamnă ceva diferit: pentru unii, înseamnă să fie alături de o persoană cunoscută, să fie într-o situație familiară, care nu îi poate surprinde, sau pur și simplu să se simtă acasă. Dar pentru cei mai mulți, siguranța emoțională înseamnă că se pot relaxa, că sunt acceptați așa cum sunt, că își pot scoate măștile sociale, fără grijă.

1.

2.

3.

Alegeți apoi o situație, context sau relație în care nu v-ați simțit în siguranță. Notați din nou 3 cuvinte legate de această situație de pericol sau disconfort emoțional.

1.

2.

3.

Rămâneți pe fază pentru partea a doua a activității noastre lunare, ca să plantăm împreună semințele unei stări emoționale mai bune în comunitatea noastră.

Siguranța emoțională, în versuri

Luna aceasta explorăm împreună ce ne aduce siguranță emoțională și cum putem genera siguranță pentru cei din jur. Cu alte cuvinte, ne uităm la ce avem nevoie pentru a fi noi înșine și la ce putem face pentru a avea parte de interacțiuni autentice.   

Am frământat deja aluatul, adunând, în nori de cuvinte, cum se simt aceste lucruri în comunitatea noastră și iată ce am obținut:

Vă propunem să lăsați câteva minute aluatul la dospit: alegeți acum câteva cuvinte care vă inspiră, din fiecare nor și compuneți câteva versuri despre siguranța emoțională, așa cum o percepeți voi sau așa cum v-ați dori să o simțiți.

Siguranța emoțională, o acțiune concretă

Bun găsit! Luna aceasta v-am propus să ne uităm împreună la ceea ce ne aduce SIGURANȚA EMOȚIONALĂ, precum și la felul în care noi influențăm siguranța emoțională a celor din jurul nostru. Până acum, am găsit cuvinte semnificative și ne-am jucat cu ele, punând-le in versuri. La finalul lunii, câteva dintre aceste versuri vor acompania o melodie, special creată pentru voi.

În așteptarea lor, și pentru a-l inspira pe artistul care o compune, vă propunem să notați într-o frază ceva ce considerați că puteți face în plus pentru mai multă siguranță emoțională – a voastră, a celor din jur – un gest, o inițiativă, sau o schimbare pe care vreți să o puneți în aplicare.

Siguranța emoțională – ce am învățat

Tema siguranței emoționale este una sensibilă, care ne atinge pe fiecare dintre noi. Luna aceasta ne-am uitat cu curaj la experiența de a ne simți în siguranță, dar și la neliniștea, teama sau frustrarea pe care le putem trăi când ceilalți ne judecă sau ne resping.

Ne-am jucat cu cuvintele și am pus în versuri emoțiile noastre, din care am învățat că putem să păstrăm aproape sentimentul de acasă, că putem privi cu înțelegere și curiozitate la cei de lângă noi și la noi înșine. La urma urmei, fiecare om are o poveste pe care nu o putem cunoaște până la capăt, oricât am fi de apropiați, dar o putem respecta.

În final, ne-am propus fiecare câte un lucru pe care deja îl putem face pentru a aduce mai multă siguranță emoțională în viața noastră. Am condensat sugestiile și le lăsăm aici, pentru noi toți, atunci când avem nevoie de inspirație:

  • Siguranța emoțională înseamnă pentru mine predictibilitate, încredere, autoreglare, respect, relații pașnice.
  • Să fiu mai atentă la semnalele corpului într-o situație sau într-o relație.
  • Cred că cu cât voi fi mai mult eu însămi, cu atât cei din jurul meu se vor simți mai în siguranță.
  • Îmi face bine să petrec timp cu mine în liniște, cu gândurile și emoțiile mele, fără distrageri sau lucruri de făcut.
  • Mă simt în siguranță când spun stop cu blândețe și claritate și respect limitele altora.
  • Aș asculta și observa mai mult în situațiile dificile, înainte de a avea o reacție.
  • Ar ajuta, poate, o combinație mai buna de timp petrecut cu oamenii și timp petrecut în natura, eventual făcând mișcare în natură.
  • Să-mi asum cu glas tare greșelile, nepriceperile în relații și să nu insist ca ceilalți să o facă și ei, dar să comunic la timp dacă ceva nu-mi pică bine.
  • Atunci când dorm bine și suficient, am o capacitate mai bună de a contribui la siguranță emoțională în jur și de a mi-o recăpăta pe a mea.
  • Să cer sprijin atunci când durează prea mult o stare de nesiguranță emoțională sau e prea intensă și mă simt copleșit.
  • E de folos să accept că uneori oamenii, chiar apropiații, pot fi mai conectați cu tine, mai atenți la siguranța emoțională reciproca, alteori nu pot face asta, din diverse motive, care nu țin întotdeauna de relație.
  • Să încerc să privesc situațiile prin ochii celor de lângă mine.
  • Aș încerca să îmi dau seama când ceilalți se simt nesiguri și să le ofer sprijin în acest sens.
  • Să fiu atentă la ceea ce simt și să le spun celor în care am încredere.

Am pus câteva dintre cele împărtășite de voi într-un cântec special creat pentru comunitatea noastră, sperăm să vă placă. Autorul este chiar un membru al comunității, căruia îi mulțumim!

 

Later edit: am mai primit un dar muzical și de la Adelina&AndreiSoul Serenade. Le mulțumim și lor și va recomandăm din toată inima să mergeți la concertele lor, contribuie semnificativ la binele emoțional.

 

Rămâneți aproape, urmează o temă frumoasă și vă dăm doar un indiciu: speranță.

Echipa psihoterapeut.ro