Februarie 2024 – GRABA
1. Când v-ați grăbit ultima oară? Aș putea să pun pariu că n-a trecut prea mult timp de atunci. Suntem “invitați” să ne grăbim în fel și chip și noi ne grăbim să răspundem invitației 🙂 Sunt multe de făcut și am vrea să le facem pe toate, timpul e limitat și am vrea să ne rămână puțin și pentru relaxare, pentru a visa cu ochii deschiși, pentru sufletul nostru.
Suntem înconjurați de stimuli care ne utilizează atenția, energia, timpul și nici nu ne dăm seama cum trec orele în fară ecranelor, de pilda. Sigur cunoașteți oameni care se grăbesc să termine ce au de făcut pentru a se întoarce cu ochii în telefon sau pentru a continua să urmărească serialul sau serialele începute.
Cu ce costuri ne grăbim? Ne ajută sau ne împiedică să facem o treabă buna? Ne dăm seama când e cazul și când nu e cazul să ne grăbim, facem diferența?
Dacă am ieși din zona de pilot automat, cum se întâmplă de pilda când trecem de la fast food la slow food, de la a mânca orice conține calorii, ca să ne treacă foamea, la a mânca pentru a fi sănătoși, pentru vitalitate, poate că am descoperi că ceea ce credem că pierdem încetinind sau pur și simplu ne-grăbindu-ne, este – de fapt – o investiție.
Matematic, lucrurile pot sta cam așa: economisim aproximativ 5 ore pe lună hrănindu-ne din mers și consumăm de două, trei ori mai mult timp ca să reparăm ce se întâmplă după o perioadă. Câștigăm 5 minute dacă accelerăm în trafic, ca să prindem intersecția și pierdem o grămadă de vreme ca să reparăm mașina dacă apare un incident.
Să ne imaginăm o clipă în mijlocul unei mulțimi de oameni grăbiți. Cum se simte? Cum ne e pulsul? Cum ne e respirația? Cât de în siguranță ne simțim?
Care sunt primele trei cuvinte pe care le asociați cu graba?
• ocazia de a reflecta împreună la unele aspecte care pot contribui la un mai bine al comunității, în măsura în care le înțelegem mai bine și acționăm pentru a face unele schimbări, coordonându-ne eforturile;
• posibilitatea de a ”pune laolaltă” perspective, emoții și gânduri, experiențe, inițiative, resurse în general – pentru a ne putea inspira cu toții și pentru a ne alimenta constant motivația de a ne implica, de a ne păsa nu doar în sinea noastră, ci din ce în ce mai vizibil, mai concret;
• bucuria de a avea la finalul lunii un produs creativ care ilustrează tema propusă, la care am contribuit și care poate să fie o resursă ulterior (știm că acest produs creativ cu care vom încheia fiecare temă a lunii nu este o rezolvare general valabilă, nu reprezintă abordarea ideală a temei în discuție, ci propune mai degrabă, așa cum face arta de fiecare dată, o lectură personală care poate fi inspiratoare, terapeutică, motivatoare).
Contribuțiile voastre de până acum în legătură cu tema acestei luni – GRABA – arată așa:
Care este sunetul grabei pentru voi? Puteți contribui mai jos cu un link YouTube către o melodie care pentru voi are legătură cu graba, așa cum o trăiți și cum o simțiti câteodată.
Link YouTube către melodie
3. Fără grabă, după cum se vede, încheiem tema lunii februarie. Ne-am uitat la ce înseamnă graba pentru fiecare dintre noi, cum o trăim, cum ne simțim când suntem în mijlocul ei, care e fondul muzical al grabei (aveți aici un mic playlist care a rezultat din sugestiile voastre și ale noastre, puse împreună).
Vorbeam în mesajul anterior despre bucuria de a avea la finalul lunii un produs creativ care ilustrează tema propusă, la care am contribuit cu toții și care sperăm să fie o sursă de inspirație și ocazia de a explora în continuare ce înseamnă graba, cum ne ajută și când, cum ne încurcă și de ce. Mai spuneam că fiind un gest artistic, propune o lectură personală, mai degrabă decât o concluzie.
Sperăm să vă placă animația noastră și să vă facă să zâmbiți un pic. Dacă doriți, puteți sa o opriți dupa 7 secunde și să vă imaginați un alt final. Ne-am bucura să ne scrieți despre ideea voastră de final la echipa@psihoterapeut.ro Dacă ne inspiră, l-am putea adăuga într-o variantă nouă a animației 😊
Tot aici vă așteptăm cu sugestii despre tema lunii, ne-ar plăcea să vă venim în întâmpinare în lunile următoare cu propuneri care să vă fie de folos, cu teme relevante.
Primăvară bună!
Echipa psihoterapeut.ro