Iulie 2024 – JOCUL DE-A ÎNCREDEREA
Jocul de-a încrederea
Îl jucăm în fiecare zi, de când suntem mici. Uneori câștigăm, alteori pierdem, uneori învățăm din asta, alteori nu. Spunem „oamenii mei, dragii mei – familia mea, fratele meu, tribul meu, partenerul meu, prietena mea, oamenii de încredere”. Cu ei se presupune ca jocul funcționează suficient de bine, good enough. Cu ei am învățat că cel mai des câștigăm împreună sau pierdem împreună. Alături de ei am exersat împuținarea, înmulțirea sau pierderea încrederii, greul trădării sau reparația de după clătinarea încrederii.
Pentru mulți, mari și mici, luna iulie e de vacanță, de călătorie și de joc, așa că pornim într-o nouă călătorie lunară alături de voi. Cu ce asociați încrederea, care sunt primele 3 cuvinte care vă vin în minte în legatură cu ea?
1.
2.
3.
Vă mulțumim că ne sunteți alături!
Echipa psihoterapeut.ro
ÎNCREDERE ȘI ÎNCREDERE
Vara curge ușor-ușor spre mijlocul ei, cu gust de caise coapte, aromă de piersici și răcoare de pepene roșu, iar noi ne continuăm jocul de-a încrederea alături de voi.
Norul de cuvinte construit până acum arată așa:
Ce ziceți de ideea de a crea împreună un joc de-adevăratelea – cu carduri, zaruri, reguli sau sugestii de utilizare? Un joc de jucat în doi sau în mai mulți, când vrem să ne descoperim, să abordăm tema încrederii, să construim, poate, o bază mai bună pentru încredere.
Inspirați de cuvintele trimise de voi pentru norul de cuvinte de mai sus, am început să scriem afirmații pe care le-am grupat pentru început în două categorii:
- aspecte care contribuie la încredere, care din punctul nostru de vedere hrănesc încrederea, chiar dacă nu pot fi o garanție a ei;
- aspecte care șubrezesc încrederea, o pot clătina.
Ne-ar fi de folos să primim de la voi sugestii pentru cartonașe, câte unul din fiecare categorie. Ce contribuie cel mai mult pentru voi la construirea încrederii, ce-ar fi scris pe cartonașul cu punctaj maxim? Ce afirmație ar putea conține cartonașul care ar scădea cel mai mult din “scorul încrederii” pentru voi? Completați cele două cartonașe de mai jos și – dacă vă simțiți inspirați – trimiteți-ne orice sugestie pentru joc la adresa echipa@psihoterapeut.ro.
Vă mulțumim că ne sunteți alături!
Echipa psihoterapeut.ro
Un fel de „master of the game”
Atunci când facem un proiect serios, chemăm un om priceput, un meseriaș, un expert în domeniu, ne bazăm pe ceea ce știe și poate el, ca să nu reinventăm roata (deși ar putea fi și acesta un proiect interesant, nu?). Știați că atunci când se construiește un test psihologic nou, se sprijină pe testele anterioare, care s-au dovedit a fi valide (în sensul că măsoară ceea ce și-au propus)?
Pentru că am stabilit că vom construim împreună un joc de încredere, avem nevoie de experți. Oameni care să se miște cu grație în acest domeniu complicat al încrederii, care să fi sortat cumva mulțimea de factori implicați, să fi născocit și testat feluri de a reacționa bine în situații care implică încrederea. De genul: să ofere încredere când e cazul și cui o poate folosi bine, să ajusteze investiția de încredere în funcție de cum decurg lucrurile, să fie generoși cu ea sau foarte ponderați, să poată negocia frumos și mai ales cu rezultate cu cei care se joacă negrijuliu cu încrederea lor, să se pună la adăpost fără a deveni neîncrezători sau mizantropi, să fie tot mai rar sau mai puțin intens în situații de joc defavorabil pentru ei, din punct de vedere al încrederii, să dea încredere cu inima deschisă cuiva care are nevoie de ea ca de aer sau cuiva care înflorește primind încredere. Sunt doar câteva exemple, dar pentru a le multiplica, vă rugăm să vă gândiți la o astfel de persoană pe care chiar ați întâlnit-o în carne și oase, ați văzut-o în acțiune, uneori câștigând în jocul încrederii propus de viață, alteori pierzând, dar una peste alta progresând constant și devenind un fel de maestru, ca la șah.
Imaginați-vă că invitați această persoană la un ceai, o limonadă, o plimbare tihnită sau vioaie, cum vi se potrivește și-i spuneți despre proiectul nostru, despre jocul de-a încrederea și despre admirația pe care o aveți pentru ea/el ca om priceput în acest domeniu, al încrederii. La un moment dat, referitor la asta, îi spuneți ceva de genul: ”Cel mai mult m-ai inspirat atunci când…”.
Cum ați continua fraza? Completați o variantă de continuare sau mai multe în spațiul următor:
Ne bazăm pe aceste persoane pricepute, care v-au inspirat, ca să înțelegem împreună tot mai mult din complexitatea încrederii și să venim în curând înspre voi cu un joc bazat pe toate contribuțiile voastre din această lună, adăugând, ca de obicei, o tușă artistică, o contribuție a noastră.
Cu încredere în voi, în comunitate,
Echipa psihoterapeut.ro
Jocul încrederii
În iulie am vorbit in fel și chip despre încredere… acest teritoriu vast, complex, cu cărări bătătorite, zone neexplorate și uneori nisipuri mișcătoare sau oaze de liniște… acest teritoriu pentru care ne-ar plăcea să existe hărți clare și aduse la zi.
Apropo de hărți, jocul încrederii, construit împreună, cu ceea ce am primit pe parcursul lunii de la voi, cei abonați la newsletter sau care ne citiți postările, poate fi de folos la construirea unor astfel de hărți ale încrederii. Și pentru că vorba multă înseamnă joc mai puțin, haideți sa vă dăm niște sugestii de utilizare a lui, invitându-vă să vă luați libertatea de a inventa și alte moduri de utilizare care vă plac mai mult sau pe care le găsiți mai utile. Se poate juca în doi sau mai mulți (oricâți).
1. Dați cu zarurile pentru a vedea cine începe (cel cu suma cea mai mare). Stabiliți un sens de joc (orar sau invers). Cel care e primul, mai dă o dată cu zarurile (dacă suma e o cifră/un număr impar, cardul extras în pasul 2 e pentru el, dacă suma e o cifră/un număr par, alege pe altcineva din grup pentru a-i da cardul.
2. Click pe un card dintre cele care se mișcă pe ecran, ca și cum l-ați extrage dintr-un teanc de carduri amestecate. Veți descoperi o afirmație despre încredere. Indiferent dacă rezonați sau nu cu ea, povestiți ceva despre voi care e inspirat de acel card, de acea afirmație. Ca un exemplu, o situație din viața reală. Alegeți ceva ce îi poate ajuta pe cei cu care jucați să vă cunoască din punct de vedere al încrederii, dar atât cât vă simțiți bine să împărtășiți în acel context.
Ca să exemplificăm, dacă A, B și C joacă împreună și începe A, în cazul în care zarurile însumate au fost un număr impar, A va povesti despre el însuși/ ea însăși ceva inspirat de afirmația de pe cardul extras. Dacă suma a fost pară, A extrage cardul și îl invită pe B sau pe C (alegerea lui) să povestească ceva despre el/ea (B/C) care are legătură cu afirmația de pe card. Urmează apoi B, care dă cu zarurile și extrage un cartonaș. Sumă impară – vorbește el, sumă pară, îi dă cardul lui A sau lui C, pentru a spune ceva despre el însuși/ea însăși pornind de la card.
Să dăm cu zarul!
3. Treceți pe la fiecare de minim 5 ori (sugestia noastră), ideea e să vă faceți o imagine despre harta încrederii pentru fiecare participant. Cum se schițează această hartă? Am pregătit un card mare cu mai multe cuvinte cheie grupate în 3 aspecte care sunt implicate în încredere:
4. După ce decideți să opriți rundele de zaruri și povești inspirate de carduri, notați pe o foaie, fără ca ceilalți să vadă în acest pas, 5 cuvinte cu care rezonați personal cel mai bine dintre cele de mai sus și câte 5 cuvinte cu care credeți că rezonează cel mai bine fiecare participant (ca cele mai importante repere ale încrederii pentru fiecare). Ghidați-vă în această alegere după poveștile pe care le-ați auzit de la fiecare, după reacțiile la poveștile altora, după orice v-a atras atenția pe parcurs (ideea e să fiți foarte atenți unii la alții pentru a putea repera aceste cuvinte-cheie pentru fiecare).
5. La final, dezvăluiți cuvintele notate și observați în ce măsură ați identificat cuvintele-cheie ale celor cu care jucați (poate ați identificat unul, poate două, poate niciunul sau în cazuri excepționale pe toate). O sugestie de continuare este ca acele cuvinte care n-au fost ghicite să fie mimate.
Am putea spune că e câștigător cel care a ”ghicit” cât mai multe cuvinte-cheie ale celorlalți sau cel care a reușit să se facă cunoscut (cele mai multe cuvinte din lista lui de 5 au fost ”ghicite” de ceilalți), dar de fapt câștigă toți cei care participă, pentru că au ocazia să exploreze împreună ce contează pentru fiecare din perspectiva încrederii.
Vă reamintim că:
- Activitățile propuse nu echivalează cu o formă de psihoterapie sau psihodiagnostic.
- Dacă sunt activate conținuturi personale sensibile, este de dorit să solicitați unui specialist să vă asiste corespunzător.
- Jocul și conținuturile cardurilor sunt proprietatea psihoterapeut.ro.
Cu bucuria jocului și încredere în comunitate,
Echipa psihoterapeut.ro