Ianuarie 2025 – ÎMPREUNĂ
Împreună la început de an
(sau un text în care apare de 11 ori cuvântul ”împreună”, fără să socotim titlul)
temă coordonată de Dana Mărghidan
Alegem să începem anul împreună – cu voi, cei care ne citiți și cu cei care ne vor citi (sperăm să lărgim comunitatea într-un ritm bun), cu cei care ne-au oferit sugestii pentru temele lunare din 2025, cu cei care consideră că împreună se construiesc proiectele faine, cu cei care fiind împreună traversează momente provocatoare, chiar dificile, nu numai perioade de satisfacție, bucurie și comunicare lejeră, cu cei care se bucură să fie împreună, cu cei care își doresc din toată inima să fie împreună și cu cei care nu-și doresc, cu cei care trăiesc acest ”împreună” cu grație și cu cei care se poticnesc sau simt că e un fel de ”misiune imposibilă”, cu cei care perseverează și continuă împreună, precum și cu cei pentru care vreun ”împreună” nu mai e potrivit acum.
Oricare ar fi povestea ta, indiferent dacă te regăsești sau nu în vreunul dintre contextele descrise mai sus, hai să descoperim împreună unde ne duce această călătorie din prima lună a anului. Dacă respiri o dată profund și lași cuvântul ”împreună” să rezoneze înăuntrul tău, ce apare? Care sunt primele 3 lucruri pe care le asociezi cu el?
1.
2.
3.
Ne bucurăm de un an nou împreună!
Fiecare „împreună” are o poveste
Ce poveste vă spune acest nor de cuvinte colorate? Povestea pe care mi-o spune mie pornește de la observația că – de această dată, pentru tema „Împreună” – sunt foarte puține cuvinte care s-au dublat. E ca și cum fiecare dintre cei care ne-au trimis asocieri are o înțelegere particulară, nuanțată asupra acestei experiențe, iar definițiile personale ale acestui cuvânt sunt la fel de diverse ca oamenii care le formulează.
Și cum să nu fie așa când fiecare persoană își conturează propria înțelegere a lui „împreună” bazându-se pe experiențele sale, pe relațiile care i-au modelat și îi modelează viața?
Acum imaginați-vă doi oameni sau o sută care vin cu aceste definiții personale să fie împreună, fiecare înțelegând și poate așteptându-se să trăiască anumite lucruri, care-i dau un gust bun de „împreună”: să poată avea încredere, să se conecteze, să se simtă primit ca în familie, să fie un respect reciproc mai înainte de toate, să se simtă bucurie și energie, căldură, să vadă ochi zâmbitori, să se genereze inspirație sau un spirit de prezență și acceptare.
Frumusețea și greul relațiilor noastre ar putea avea același izvor: a fi împreună în feluri care să ne priască tuturor celor implicați, fie că suntem într-un cuplu romantic, o prietenie, o relație profesională, filială, de fratrie, un grup de proiect, o comunitate, o țară și mai adăugați voi.
Pregătim o surpriză legată de frumusețea și greul lui împreună, revenim cu detalii până la finalul lunii, rămâneți aproape!
Rămânem împreună
Suntem gata cu surpriza despre care vă spuneam în mesajul anterior. Este o invitație de a participa la unul (sau mai multe) dintre grupurile pe care le organizăm în perioada următoare, în beneficiul comunității, gratuit. Mulțumim încă o dată celor care ne-au sprijinit cu donații în cadrul evenimentului Swimathon București, organizat de Fundația Comunitară București și un gând de apreciere și recunoștință pentru munca organizatorilor. Am pus aceste donații la lucru, alături de priceperea noastră și de experiența terapeutică și sperăm să vă placă și să fie de folos. Găsiți în continuare mai multe informații despre ocaziile de a ne întâlni, de a fi împreună și de a face ceva pentru starea noastră de bine și pentru echilibrul relațional.
Închei cu o reflecție personală despre a fi împreună. Să fim alături de oameni e vital, e o necesitate biologică și psihologică, așa suntem construiți și așa înflorim cu adevărat (thrive – așa cum spune cu multă căldură și autenticitate Stephanie Cacioppo în cartea Wired for Love, tradusă și la noi). Sunt feluri și feluri de a fi împreună, dar m-aș opri la două pe care cred că merită sa le cultivăm câte puțin în fiecare zi (și chiar cu generozitate atunci cand avem ocazia). Este acel „împreună” suficient de bun, în care există un echilibru dinamic – mai zâmbim, ne mai necăjim, mai clarificăm, mai reparăm, ne mai îmbrățișăm sau nu, dar putem face lucruri împreună (personal, profesional sau în ambele planuri). Sunt acele relații la care, atunci când ne gândim, avem o seninătate, o stare de împăcare. Aș zice că dacă avem suficiente astfel de relații, avem o bază foarte bună pentru o viață împlinită.
Și mai sunt acele relații în care oamenii se alătură ca într-o orchestră. E nevoie de repetiții, muncă, dedicare, încredere, dar armonia care apare după un timp, felul în care încap fără să perturbe major scăpările fiecăruia, vulnerabilitățile, felul în care strălucesc pe rând darurile individuale, măiestria fiecăruia, toate acestea sunt o binecuvântare. Poate că nu avem ocazia prea des să experimentăm un astfel de împreună, dar cred că merită fiecare pas al călătoriei înspre el, fiecare strădanie de a recunoaște și cultiva astfel de relații.
Vă așteptăm la grupuri, rămânem împreună!
Echipa psihoterapeut.ro
P.S: Link-uri de înscriere găsiți aici: