Echipa
Suntem un grup de psihologi cu peste 20 de ani de experiență (fiecare 🙂 ). Am lucrat cu grupuri mari și mici, individual și cu cupluri sau familii, în cabinet, în scoli și în organizații. Am finalizat studii aprofundate și studii de doctorat, am publicat câte ceva, am participat la conferințe, simpozioane și workshopuri.
În acești ani s-au adunat informații, înțelegeri, priceperi, resurse care pot constitui un ferment pentru un grup mai larg, pentru comunitate. Credem în fermentarea lentă, naturală, ca a pâinii cu maia, în învățarea împreună, în feedbackuri sau oglinzi binevoitoare și clare pe care să ni le oferim unii altora.
Dorim să adunam o comunitate în care oamenii să redescopere ce mult înseamnă să-i pese cuiva de tine, în afara cercului de rude sau prieteni, ce mult înseamnă pentru noi toți să dam și să primim puțin mai multa păsare pe stradă, în metrou, în activitățile noastre de zi cu zi.
De ce-ul și intenția noastră – o mișcare pentru păsare
Suntem unii pentru alții, în relațiile care ne alcătuiesc universul mai mic sau mai mare, fie resurse extraordinare, fie surse de stres. Uneori amândouă. Cert e că atunci când viața devine complexă sau grea, ne prinde bine măcar un om alături într-un fel potrivit. Și nu doar atunci, chiar și pe parcursul unei zile obișnuite avem din când în când această nevoie.
Știm să ne stăm alături unii altora? Putem să o facem mai bine, mai cald, mai adecvat? Știm să reparăm când apar tensiuni în relații? De ce contează să facem această reparație cât mai repede și mai autentic? Cum ne afectează relațiile mai puțin bune? Dar reacția dură sau nepăsătoare a cuiva pe care nici nu-l cunoaștem? Putem vedea ecourile pe care viețile înaintașilor noștri le au asupra noastră? Cum putem folosi cât mai bine trecutul personal și al comunității? Cum se întrepătrund lumea noastră interioară și spațiul mai larg – social, cultural? Ce construiește siguranță emoțională într-un grup sau într-o relație și ce o diminuează? – sunt întrebări pentru care vrem să cream un context de primire, explorare și susținere reciprocă.
Într-o comunitate în care oamenii simt păsare, siguranță emoțională, văd o implicare a altor oameni alături de ei pentru atingerea unor obiective comune, crește gradul de accesare și valorificare a resurselor disponibile. Noi vrem să trăim într-o astfel de comunitate și să contribuim la creșterea ei. De aceea ne propunem să facilităm o schimbare a înțelegerii, abilităților și tiparelor relaționale, care să crească siguranța și sănătatea emoțională a comunității.
Valorile echipei și ale comunității
• Curaj
Când spunem curaj ne referim la curajul de a face, de a acționa în direcția obiectivelor, de a ne exprima pe diverse teme (mai comode și mai puțin comode) și de a primi feedback, de a învăța și integra constant acest feedback.
În al doilea rand ne referim la curajul de a sta cu toate aspectele care există în lumea interioară și în viață mai largă a grupurilor, familiilor, comunității, de a crea un spatiu în care ele să poată fi exprimate, explorate și – prin contribuțiile membrilor, prin puterea artei, umorului, imaginilor, prin apartenența la un grup de oameni cărora le pasa – să poată fi trăite mai bine, să contribuie la o stare de (mai) bine în comunitate.
• Respect
Avem în vedere respectul pentru individualitate, pentru alegerile, valorile, punctul de vedere al fiecărei persoane cu care interacționăm și respectul datorat celorlalți de către toți cei care fac parte din comunitatea psihoterapeut.ro.
Înțelegem prin respect o exprimare care să nu invalideze, anuleze, interpreteze nejustificat perspectiva sau contribuția altcuiva, o formă de asertivitate sănătoasă și de colaborare pentru obiectivele comune ale grupului.
• Autenticitate
Ne propunem să fim noi înșine și să avem aici, în comunitate, un mediu în care oamenii să se simtă în siguranță să se exprime, să exploreze temele propuse de noi sau de grup, să contribuie cu puncte de vedere proprii, inițiative și experiențe personale.
Știm că autenticitatea e provocatoare, discutabilă și cumva dificil de obiectivat, dar știm în același timp că stimularea spontaneității, un mediu cât mai liber de interpretări, prezența unor “oglinzi” binevoitoare și clare (acești “ceilalți” în și prin ochii cărora ne vedem), aducerea laolaltă a ceea ce știm, percepem și simțim despre noi cu ceea ce știu, percep și simt ceilalți, împreună cu o alegere tot mai bună a acestor “oglinzi” pot sprijini autenticitatea.
• Optimism
Ne propunem să contribuim constant la restaurarea motivației de a face, de a persevera, de a crede că se poate. Uneori optimismul poate fi hrănit prin lărgirea perspectivei, alteori prin oameni alături, prin acțiune, prin trezirea curiozității, prin accesarea unei resurse la momentul potrivit.
Așa cum îl înțelegem noi că valoare de grup, optimismul este despre susținere și autosusținere, despre aducerea emoțiilor în acel punct în care să ne sprijine sau să nu ne încurce, despre co-reglare și autoreglare tot mai bune, despre sens și re-descoperirea lui de-a lungul drumului.
Important de reținut
Acest proiect nu își propune să ofere psihoterapie online sau sfaturi de viață, cu atât mai puțin recomandări medicale sau ghidaj în situații complexe sau dificile. Pentru aceasta există specialiști, contexte adecvate – pe unele dintre acestea le puteți găsi în resurse, fără să facem o prezentare exhaustivă a acestora.
Ne propunem în schimb să prevenim ajungerea în dificultăți mari prin abordarea constantă, perseverentă și cu sprijin, însoțire, învățare împreună a dificultăților mai mici cu care ne întâlnim zilnic. Am putea să-i spunem și psihoeducatie, profilaxie, ieșire în întâmpinare.
Pentru a realiza ce ne propunem, sunt idei cu care pornim la drum, ne sunt clare de acum și pe care le-am împărtășit în diverse rubrici ale site-ului și idei sau proiecte pe care le vom descoperi și dezvolta pe parcurs. Din interacțiunile care se nasc pe măsură ce înaintam, din reușitele și nereușitele care vor apărea ne propunem să învățam și să punem la lucru învățătura în fiecare etapă nouă. Vă rugam să fiți răbdători cu noi, să puneți umărul când puteți și să ne dați feedback constant și cu bunăvoință.
Rămâneți aproape, o comunitate are nevoie de toate resursele ei.
Echipa psihoterapeut.ro