Decembrie 2024 – RECUNOȘTINȚA
Recunoștința noastră cea de toate zilele
temă coordonată de Dana Mărghidan și Oana Nica
În iureșul treburilor zilnice, al proiectelor care durează luni sau ani, în mijlocul complexității vieții din epoca noastră, pare un demers ne-necesar și ne-profitabil să ne uităm la emoțiile, deciziile, relațiile, felurile noastre de a reacționa.
Noi, aici, la psihoterapeut.ro vă propunem să facem împreună acest lucru pentru că munca noastră terapeutică și viețile noastre ne arată repetat și clar cât de mult contează să ne pese unii de alții. Ne-am propus să creăm ocazii de a învăța într-o manieră alternativă, interactivă, creativă despre noi, despre relațiile noastre, despre a fi în comunitate. Temele lunare sunt, credem noi, aceste ocazii de a ne inspira unii pe alții, de a ne susține în privința unor situații de viață cu care ne întâlnim cu toții și care ne influențează starea de bine. Le finalizăm cu o notă artistică, uneori umoristică pentru că artele, frumusețea, joaca, umorul ne-au alinat, ne-au îmbunat și ne-au adus laolaltă pe noi, oamenii, dintotdeauna.
Încheiem așadar cu această temă primul nostru an de activitate pe site și suntem recunoscătoare pentru că faceți parte din proiectul nostru, pentru fiecare contribuție, pentru fiecare ecou care – poate – a ajuns mai departe în starea voastră de spirit, în relațiile și grupurile din care faceți parte.
Suntem recunoscătoare echipei, oamenilor care au contribuit pe parcurs la conturarea proiectului și care încă lucrează pentru a-l dezvolta. Suntem foarte recunoscătoare pentru susținerea primită în cadrul proiectului Swimathon, coordonat de FCB și trimitem un gând cald tuturor celor care au contribuit cu donații și vorbe bune pe parcursul lui.
În decembrie vă invităm, așadar, alături de noi, într-o călătorie care va dura o lună și în care va fi vorba despre recunoștință. Începem, ca în orice călătorie, cu un prim pas, cu această întrebare: care sunt primele lucruri pentru care poți fi recunoscător sau recunoscătoare chiar azi, chiar în această clipă?
1.
2.
3.
Scaunul cu trei picioare
Tradiționale sau moderne, scaunele cu trei picioare oferă o bază bună de susținere, după cum putem vedea în imaginile următoare:
Ce legătură există între cele 3 puncte de sprijin și recunoștință? Una pe care am descoperit-o în răspunsurile primite de la voi la întrebarea din mesajul anterior: care sunt primele lucruri pentru care poți fi recunoscător sau recunoscătoare chiar azi, chiar în această clipă? Cele 3 mari motive de recunoștință despre care ne-ați scris sunt sănătatea, oamenii dragi și pacea.
Am văzut oameni care se descurcă, cel puțin pentru un timp, cu numai două dintre ele, poate chiar și cu unul, dar cu un consum mare, uneori copleșitor. Pare că împreună, acestea trei ne oferă susținerea minimă de care avem nevoie ca să parcurgem călătoria vieții în condiții suficient de bune. Practic, realizând că suntem (destul de) sănătoși fizic și emoțional, că avem destui oameni dragi aproape și că e pace înăuntrul nostru și în jur, în țară și în relațiile noastre, putem construi în multe direcții, ne putem reface după o zi sau o perioadă mai grea pentru a continua cu forțe înnoite ceea ce ne propunem.
Citindu-vă răspunsurile, motivația pentru a continua și a dezvolta proiectul psihoterapeut.ro a fost hrănită, având în vedere că ne propunem să contribuim la sănătatea emoțională și la binele comunității, la pacea noastră interioară și la cea din relațiile noastre. Nouă, oamenilor, ne place și ne face bine să ne implicăm în lucruri cu sens, despre care știm că sunt de folos și altora, lucruri de care se bucură și pentru care pot fi, eventual, recunoscători. Perioada sărbătorilor de iarnă și darurile pe care le pregătim ne reamintesc de această nevoie a noastră, ne reconectează cu ceea ce este, în fond, umanitatea noastră – dorința de a ne fi alături unii altora, faptul că ne pasă. Numai că uneori exprimăm mai ușor acest fel de a fi în momente de sărbătoare sau mai degrabă cu familia, cu cei apropiați și uităm sau nu mai găsim energie sau disponibilitate pentru alți oameni, în zilele obișnuite.
Ți s-a întâmplat să primești o formă de prezență, un sprijin, un cuvânt bun, un gest, un ajutor care a contat pentru tine foarte mult în acel moment și pentru care ai fost recunoscător/ recunoscătoare, de la cineva complet necunoscut sau care nu era într-o relație apropiată cu tine?
Împreună lângă brad
Cei mai mulți dintre noi au avut măcar o experiență bună, susținătoare din partea cuiva la care nu se așteptau. E genul de experiență care-ți încălzește sufletul când e zgribulit, care restaurează speranța și ne dă imboldul de a fi și noi alături de cineva, la rândul nostru, când se ivește ocazia.
Apropo de ocazie, ne propunem să valorificăm acest final de an, această perioadă a Sărbătorilor de iarnă pentru a ne exprima recunoștința pentru felul în care ați contribuit în fiecare lună la dezvoltarea proiectului psihoterapeut.ro. Vrem să punem sub brad o tombolă cu cărți și cu un premiu care constă într-o sesiune face to face sau online (cum alegeți) cu un psihoterapeut din echipă. Cărțile sunt cele de mai jos, cărți care vorbesc despre puterea extraordinară a relațiilor umane și despre cât de mult avem cu toții nevoie de relații bune:
Pentru a participa la tombolă, vă rugăm să ne spuneți ce subiect(e) v-ar plăcea, v-ar fi de folos să abordăm pe parcursul anului 2025, așa încât să ne întâlnim tot mai bine cu nevoile comunității și cu temele relevante pentru voi:
Idee de temă:
Adresa de e-mail (pentru a vă contacta în legătură cu tombola):
Bucuria dăruită
Bucuria dăruită cu dragă inimă cuiva crește exponențial. Asta am simțit astăzi, vorbind cu Speranța, una dintre câștigătoarele tombolei pe care v-am propus-o la finalul anului. Mi-a spus că i-am făcut o bucurie mare de tot și că nu se aștepta. Au fost 7 participanți care au contribuit cu una sau mai multe idei pentru temele lunare, pe care le includem aici, pentru a ne inspira din ele pe parcursul anului care tocmai a început:
Idei de teme lunare primite de la participanți
-
- Împreună – interdependența
- Cum îți ajuți copilul interior să nu mai sufere în prezent?
- Învățăm să spunem „nu”?
- Autoritatea și relația cu autoritatea
- Implicarea – când, cum, cu cine, de ce?
- Egoism?” sau „Vreau să am și eu parte de un pic de fericire?”
- Pierderea
- Copilul și trauma despărțiri părinților
- Suport emoțional după pierderea de sarcină
- „Amor fati” – iubire de destin
- Cum poți ieși dintr-o relație toxică atunci când există și un copil?
Reflectam la experiența aceasta de grup pe care o construim împreună și – în sinteză – aș spune că fiecare contribuie cu ce dorește, poate, știe, se simte inspirat(ă) la fiecare propunere de-a noastră, la temele lunare și la obiectivele proiectului. Noi, echipa de proiect primim aceste contribuții și le lăsăm să ”dospească” lent, organic, ca pâinea cu maia, adăugăm un strop de cunoaștere terapeutică, umor, creativitate și le transformăm în teme lunare și în alte inițiative care au legătură cu ce ne-am propus.
Ceea ce se construiește e trimis înspre comunitate, pentru a beneficia cu toții și mai ales pentru construi această convingere, acest fel de raportare la ceilalți bazat pe înțelegerea faptului că avem nevoie unii de alții, că aceasta interdependență ne e necesară din toate punctele de vedere (biologic, neurologic, social) și că puterea, perseverența, creativitatea generate împreună sunt resurse de neînlocuit.
Le mulțumim tuturor participanților la tombolă pentru ideile trimise și pentru implicare, câștigătorii premiilor puse în joc sunt:
1. Speranța Neda – cartea Wired for Love, Stephanie Cacioppo, PhD
2. Roberta Neagu – o sesiune de terapie
3. Livia Aștefănoaei – cartea Împreună, Vivek H. Murthy
Echipa psihoterapeut.ro, cu recunoștință