Întreținerea unei conexiuni

O conexiune reprezintă un schimb de energie între două persoane. După momentul incipient de afinitate reciprocă, care dă naștere conexiunii, urmează o perioadă de aprofundare a acesteia, aprofundare ce trebuie întreținută asemenea unui foc peste care e necesar să pui în continuare lemne și jar, pentru a-l menține aprins. Există o multitudine de practici și factori care ajută la întreținerea unei conexiuni.

Când eram la actorie, profesorul ne-a dat o informație despre care, pe moment, nici nu aveam idee cât de valoroasă era. El ne-a explicat că există trei tipuri de interacțiune verbală între persoane – conversația, comunicarea și confesiunea. Acestea pot fi definite după cum urmează:

Conversația este cea mai superficială formă de interacțiune, reprezentând vorbitul cu simplul scop al vorbitului. Unul dintre subiectele comune de conversație este vremea – când vorbim despre vreme, vorbim „ca să ne aflăm în vorbă”, acest fenomen numindu-se „small talk”. Centrul conversației este vorba.

Comunicarea reprezintă o interacțiune în care unul sau ambii participanți au un mesaj de transmis. Comunicarea are un nivel mai mare de profunzime decât conversația, deoarece centrul comunicării devine mesajul care trebuie transmis, dând naștere unui scop intrinsec pentru care se vorbește.

Confesiunea este cel mai profund nivel al interacțiunii verbale dintre două persoane. Ea implică vorbitul ca metodă de a exprima ceva intim, privat, din adâncul sufletului către altă persoană care primește această bucățică din noi. Prin confesiune, se formează conexiuni profunde, care pot dura pe viață, și aici voiam să ajung – deoarece este cel mai important mod de a întreține o conexiune.

Confesiunea trebuie să aibă loc între două persoane cât mai des posibil, pentru a le aprofunda legătura. Când facem o confesiune, ne deschidem pe toate planurile – mental, emoțional, sufletesc, spiritual, chiar și pe planul identității. Confesiunea creează intimitate între două persoane, astfel încât cei doi indivizi își cunosc toate laturile personalității, ceea ce îi consacrează ca uniți spiritual.

Alte metode de a întreține o conexiune pot fi identificate în categorizarea limbajelor iubirii, despre care există atâtea quiz-uri online, și anume:

  1. Timp de calitate petrecut împreună, făcând o activitate pe care ambele persoane o consideră stimulantă din punct de vedere relațional, cum ar fi comentarea unui film, jucarea unui joc boardgame care presupune deschidere emoțională sau activități agreabile pentru cei aflați in relație, cum ar fi mersul la pescuit, dansul, gătitul împreună, o ieșire la munte.
  2. Acte de serviciu, mici gesturi prin care un membru al conexiunii îi ia celuilalt o grijă, ajutându-l cu diferite activități, cum ar fi curățenia prin casă, prepararea unei mese când cealaltă persoană nu are timp, etc.
  3. Atingerea fizică, contactul corporal ce poate fi o îmbrățișare, o atingere prietenoasă pe umăr sau un salut personalizat.
  4. Cadourile, o petrecere surpriză de ziua persoanei sau un obiect pe care și-l doreau de mult sau despre care, cunoscând persoana, unul dintre membrii conexiunii știe clar că i-ar plăcea celuilalt.
  5. Cuvintele de încurajare, în momente grele așa-zis-ul pep-talk, care să îi ridice cuiva moralul la loc, sau în viața de zi cu zi, cuvinte care să re-stabilească siguranța celuilalt că este apreciat și iubit exact așa cum este.

Pe lângă limbajele iubirii, mai este un factor care poate ajuta la menținerea și întreținerea unei conexiuni – polarizarea, complementaritatea – de pildă feminin-masculin.  Atracția este o condiție prealabilă a unei conexiuni, indiferent că aceasta este platonică sau intimă în mod sexual. De aceea, două persoane care “polarizează” pe același pol ori se vor plictisi reciproc, ori vor fi absorbite în lupte de putere și dominație.

În concluzie, există trei factori principali care pot sprijini întreținerea unei conexiuni – confesiunea, adică interacțiunea verbală foarte personală și profundă, limbajele iubirii (timp de calitate, acte de serviciu, atingerea fizică, cadourile și cuvintele de încurajare) și polarizarea energetică potrivită, adică vibrația la poli opuși care generează atracție.


Feedback articole