Desaga cu cărți

Îți amintești primele cărți citite?

În prima vacanță de vară, după ce ne întâlnisem cu toate literele, mici, mari, de tipar, cu diacritice… Pentru unii au fost mici poezii, ghicitori, poate benzi desenate…

Dar apoi ne-am apucat voinicește, cu încredere și curiozitate, de prima carte. Dacă îți amintești primele tale lecturi, împărtășește-ne la echipa@psihoterapeut.ro trăirile și amintirile tale de atunci!

Eu îmi amintesc de coperta fascinantă și de frumoasele ilustrații care m-au făcut să citesc „Trei povești minunate de Regina Fabiola”. Poate ai avut această carte când erai mic sau poate ai văzut-o în biblioteca unui prieten sau prin vreun anticariat…

Am citit cele trei povești, m-am uitat muuuult timp la desene și m-am scufundat în atmosfera vrăjită. Toate astea se petreceau în 1980! Când am descoperit foița de calc, am copiat câteva dintre ilustrații și apoi le-am colorat. Poate vă amintiți și voi cum se distrau copiii din secolul trecut!

Dar cel mai mult și mai mult, mi-a trezit interesul cuvântul „regina”. Cum adică „de Regina Fabiola”? Erau scrise de o regină? Reginele există? Scriu cărți? Scriu cărți pentru copii? Mama și tata răspundeau întrebărilor mele. Am aflat că reginele există în realitate. Odată cu ele apăreau și țări: Anglia, Belgia, Spania… Mi-au arătat țările pe hartă, mi-au spus că fiecare țară are un conducător. Asta știam desigur căci terminasem prima clasă și ii văzusem poza în fiecare zi deasupra tablei! Dar tocmai aflam că unii conducători sunt regi și regine. Deodată lumea era mult mai mare, mai bogată, mai diversă iar întrebările mele tot mai multe. Tata încerca o abordare mai neutră, mama una mai pasională! Ba mai există chiar și un împărat! Asta era din cale-afară!! Împărați ca în povești?

N-aveam Wikipedia, calculator, smartphone daaaar aveam Larousse. Mă mai uitasem eu la poze dar deodată l-am privit cu alți ochi. M-am dus numaidecât la una dintre paginile mele preferate: cea cu steaguri. Să caut steagurile țărilor care aveau regi și steagul Japoniei – singura țară din lume cu împărat. Am început să citesc numele țărilor…dat vai! Erau în franceză! Nu-i bai! E o limbă apropiată, „latină”, cum o numeau părinții și ei mă ajutau să citesc numele țărilor… Asta era cea mai mică problemă! Pe mine mă preocupau reginele mai mult „Noi de ce nu avem rege și regină?”, am reușit eu să întreb și, de fapt, să declanșez emoții puternice ale mamei mele…din tot ce spunea am înțeles că am avut și noi regi și regine și promisiunea de a merge să vedem niște palate și castele. Nu era puțin lucru! Totuși, mama era foarte tulburată! Atinsesem ceva.. habar n-aveam ce… ce legătură puteau avea poveștile reginei Fabiola cu avalanșa pe care o stârnisem? Auzeam mereu cuvântul „istorie”. Trebuia să fie o legătură între ele…

Îmi mai amintesc că am fost la Sinaia, la Peleș (castelul promis) care nu putea fi vizitat în acea perioadă și discuția despre regi a continuat dar n-am înțeles mai nimic din ea. Eram mai degrabă in contact cu trăirile părinților mei pe care acum le-aș numi furie, revoltă, regret, amărăciune… Așa am întrat abrupt în contact cu istoria, și încă cea interzisă, printr-o carte de povești scrisă de o regină.

Peste 45 ani… ieri… sunt la Librăria Seneca împreună cu fetița mea de aproape 7 ani. A terminat și ea prima clasă, încearcă să citească povești, cărticele pentru copii, cu multe imagini și puține cuvinte! Dar Valentina ne arată mai multe cărți pentru că noi, la Anaklitos, pregătim un eveniment numit „Desaga cu cărți” și îl dedicăm literaturii pentru copii. Printre cărți, văd „Visătorul de visuri”, de Maria Regina României. Emoție, bucurie, regret că mama nu mai e aici în sufletul meu în timp ce urechile aud întrebările fetiței: „Cum? Chiar regina a scris povestea asta?”…

Ea mai știe câte ceva despre regi si regine căci a vizitat Peleș, am privit împreună încoronarea regelui Charles dar… cuvântul „istorie” este la fel de enigmatic cum era și pentru mine la aceeași vârstă.

Vă așteptăm pe 1 septembrie 2024, ora 16, la Seneca Anticafe, să ne împărtășiți ce au însemnat pentru voi primele lecturi!